Artigos / Published papers

2024

OSTROSKI, I. M. ; BELLINI, A. ; PARIZOTTO, P. ; DUARTE, L. H. ; NASCIMENTO, AMANDA BAGOLIN DO ; SANTOS, G. M. . Influence of celiac disease on balance control and bone mineral density in adult women. Physiotherapy Research International, v. 29, p. e2074-1-7, 2024.

PIMENTEL, CAROLINA ; GERALDO, ANA . O USO DE EMBALAGENS CARTONADAS NO ENVASE ASSÉPTICO DE ALIMENTOS E BEBIDAS: UMA REVISÃO NARRATIVA. Higiene Alimentar, v. 38, p. 01, 2024.

GOMES, THAÍSE ; MARTINELLI, SUELLEN SECCHI ; SOARES, PANMELA ; CAVALLI, SUZI BARLETTO . What Is Quality Food? The Opinion of Key of the Brazilian Food System. Nutrients, v. 16, p. 948, 2024.

CAMARGO, ANICE MILBRATZ DE; BOTELHO, ALYNE MICHELLE ; DEAN, MOIRA ; FIATES, GIOVANNA MEDEIROS RATAICHESCK . Cooking using social media: young Brazilian adults? interaction and practices. British Food Journal, v. 126, p. 1405-1428, 2024

2023

MARTENDAL, LETÍCIA FRASSON; SILVA, MARIA LUIZA TONETTO; SIMÃO, RAQUEL DA SILVA; BLOCK, JANE MARA; DE MORAES, JAQUELINE OLIVEIRA; GERALDO, ANA PAULA GINES; FELTES, MARIA MANUELA CAMINO. Formulation of nutritious gluten-free cookies with upcycled pecan nut cake flour. JSFA REPORTS, 2023.

MENDES, LARISSA LOURES ; ROCHA, LUANA LARA ; BOTELHO, LAÍS VARGAS ; DE MENEZES, MARIANA CARVALHO ; JÚNIOR, PAULO CÉSAR PEREIRA DE CASTRO ; DA CAMARA, ALEX OLIVEIRA ; CARDOSO, LETICIA DE OLIVERA ; CASTRO, INÊS RUGANI RIBEIRO DE ; HORTA, PAULA MARTINS ; PESSOA, MILENE CRISTINE ; VEIROS, MARCELA BORO ; CANELLA, DANIELA SILVA . Scientific research on food environments in Brazil: a scoping review. PUBLIC HEALTH NUTRITION, v. 26, p. 2056-2065, 2023

OURIQUE, FABIANA; KVIECINSKI, MAICON ROBERTO; DO NASCIMENTO, AMANDA BAGOLIN. Editorial: Nutritional modulation of immune function in cancer. FRONTIERS IN NUTRITION, 2023.

DIAS, LUISA BITTENCOURT DE AQUINO FERNANDES; KOBUS, RAFAELA ALEXIA; DO NASCIMENTO, AMANDA BAGOLIN. Effectiveness of the low-FODMAP diet in improving non-celiac gluten sensitivity: a systematic review. BRITISH JOURNAL OF NUTRITION, 2023.

MENDES, LARISSA LOURES; ROCHA, LUANA LARA; BOTELHO, LAÍS VARGAS; DE MENEZES, MARIANA CARVALHO; JÚNIOR, PAULO CÉSAR PEREIRA DE CASTRO; DA CAMARA, ALEX OLIVEIRA; CARDOSO, LETICIA DE OLIVERA; CASTRO, INÊS RUGANI RIBEIRO DE; HORTA, PAULA MARTINS; PESSOA, MILENE CRISTINE; VEIROS, MARCELA BORO; CANELLA, DANIELA SILVA . Scientific research on food environments in Brazil: a scoping review. PUBLIC HEALTH NUTRITION, 2023.

GRIS, CINTIA CASSIA TONIETO; MARTINELLI, SUELLEN SECCHI; FABRI, RAFAELA KAREN; CAVALLI, SUZI BARLETTO. Approach to food processing in the main messages of food-based dietary guidelines: A qualitative analysis. REVISTA DE NUTRIÇÃO, 2023.

PUGAS, ADEVAN DA SILVA; ROVER, OSCAR JOSÉ; MARTINELLI, SUELLEN SECCHI; TEODOLINO, FRANCELE CONTARINI. A trajectory of social innovations for the direct purchase of organic food by food services: a case study in Florianópolis, Brazil. FRONTIERS IN SUSTAINABLE FOOD SYSTEMS, 2023.

MEDEIROS, K. J.; LONGO, GIANA ZARBATO; FIATES, G. M Food choices and perceptions of consumers with body image dissatisfaction about the ‘healthy foods’ section of a supermarket. BRITISH FOOD JOURNAL, 2023.

CAMARGO, A. M.; MAZZONETTO, ANA CLAUDIA; LE BOURLEGAT, I ; DEAN, M.; FIATES, G.M.R. Percepção de adultos jovens brasileiros sobre o ato de cozinhar. DEMETRA: ALIMENTAÇÃO, NUTRIÇÃO & SAÚDE, 2023.

HARTWELL, HEATHER; BRAY, JEFF; LAVRUSHKINA, NATALIA; LACEY, JODIE; RODRIGUES, VANESSA MELLO; FERNANDES, ANA CAROLINA; BERNARDO, GREYCE LUCI; MARTINELLI, SUELLEN SECCHI; CAVALLI, SUZI BARLETTO; PROENÇA, ROSSANA PACHECO DA COSTA . Identifying key factors that encourage vegetable intake by young adults: using the health belief model. BRITISH FOOD JOURNAL. 2023.

TIECHER, C. V.; FERNANDES, A. C.; BERNARDO, G. L.; SILVA, F. L. M. R.; GERALDO, A. P. G.; SCAPIN, T.; RODRIGUES, V. M.; RIEGER, D. K.; UGGIONI, P. L.; PROENÇA, R. P. C. Culinary recipes adaptation to a cooking skills intervention program for individuals with type 2 diabetes: a feasibility study. DEMETRA, 2023. [versão em inglês]

TIECHER, C. V.; FERNANDES, A. C.; BERNARDO, G. L.; SILVA, F. L. M. R.; GERALDO, A. P. G.; SCAPIN, T.; RODRIGUES, V. M.; RIEGER, D. K.; UGGIONI, P. L.; PROENÇA, R. P. C. Adaptação de receitas culinárias de um programa de intervenção em habilidades culinárias para indivíduos com diabetes tipo 2: um estudo de viabilidade. DEMETRA, 2023. [versão em português]

KRAEMER, M.V.S; FERNANDES, A.C.; CHADDAD, M.C.C.; UGGIONI, P.L.; BERNARDO, G.L.; PROENÇA, R.P.C. Is the list of ingredients a source of nutrition and health information in food labeling? A Scoping Review. Nutrients, 2023.

FOGOLARI, N.; SOUZA, A. D.; BERNARDO, G. L.; UGGIONI, P. L.; OLIVEIRA, R. C.; RODRIGUES, V. M.; PROENÇA, R. P. C.; FERNANDES, A. C. Qualitative menu labelling in university restaurants and its influence on food choices: A systematic review and synthesis without meta-analysis. Nutrition Bulletin, 2023.

PADOVAN, M.; DA CUNHA, D. T.; MARTINS, C. A.; ALYNE, M. B.;BIM, N. S.; NICOLETTO, A. R.; FIATES, G. M. R.; CAPITANI, C. D. Ultra-processed foods in institutional food services: what are diners eating?. Archivos Latinoamericanos De Nutrición, 2023.

2022

SOAR, CLAUDIA; GABRIEL, CRISTINE GARCIA; HINNIG, PATRICIA DE FRAGAS; UGGIONI, PAULA LAZZARIN; DE SOUZA, IZABEL CARDOSO. Desenvolvimento e validação de instrumento para diagnóstico das ações de Educação Alimentar e Nutricional no âmbito escolar. DEMETRA: ALIMENTAÇÃO, NUTRIÇÃO & SAÚDE, 2022.

ARANTES, ELIZABETH PATRÍCIO; TEIXEIRA, CAROLINA DOS PASSOS; SILVA, MARIA LUIZA TONETTO; DE MORAES, JAQUELINE OLIVEIRA; GERALDO, ANA PAULA GINES; FELTES, MARIA MANUELA CAMINO. Elaboração de material audiovisual sobre desenvolvimento de produtos sem glúten, com foco em biscoitos, destinado a uma capacitação em cooperativa de castanha-do-brasil. REVISTA DE EXTENSÃO, 2022.

BATTI, É. A. B.; NASCIMENTO, A. B.; GERALDO, A. P. G.; FERNANDES, A. C.; BERNARDO, G. L.; PROENÇA, R. P. C., UGGIONI, P. L. Use of the term whole grain on the label of processed and ultra-processed foods based on cereals and pseudocereals in Brazil. Frontiers in Nutrition, 2022.

BOTELHO, A.M.; CAMARGO, A.M.; MAZZONETTO, A.C.; FIATES, G.M.R.F. Decision flowchart for food classification by the extension and purpose of industrial processing: update and practical application. Revista de Nutrição, 2022.

BARROS, B.V.; PROENÇA, R.P.C.; KLIEMANN, N.; HILLESHEIN, D.; SOUZA, A.A.; CEMBRANEL, F.; BERNARDO, G.L.; UGGIONI, P.L.; FERNANDES, A.C. Trans-Fat Labeling in Packaged Foods Sold in Brazil Before and After Changes in Regulatory Criteria for Trans-Fat-Free Claims on Food Labels. Frontiers in Nutrition, 2022.

CAMARGO, A. M.; BOTELHO, A. M.; DEAN, M.; FIATES, G. M. R. A Qualitative Framework for the Assessment of Culinary Recipes’ Healthiness. International Journal of Gastronomy and Food Science, 2022.

CAMARGO, A. M.; BOTELHO, A. M.; CAMARGO, Á. M.; DEAN, M.; FIATES, G. M. R. Ultra-Processed Foods as Ingredients of Culinary Recipes Shared on Popular Brazilian YouTube Cooking Channels. Nutrients, 2022.

CAMARGO, A. M.; BOTELHO, A. M.; IRMÃO, G. B.; FIATES, G. M. R. Analysis of Recipes Shared as -Healthy? in a Popular Brazilian Website: A Cross-Sectional Study. International Journal of Environmental Research and Public Health, 2022.

DA SILVA, D. C. G.; FIATESG. M. R.; BOTELHO, A. M. ; VIEIRA, F. G. K. ; MEDEIROS, K. J. ; WILLECKE, R. G. ; LONGO, G. Z. Food consumption according to degree of food processing, behavioral variables, and sociodemographic factors: Findings from a population-based study in Brazil. Nutrition, 2022.

KFOURI, T., FERNANDES, A. C., BERNARDO, G. L., PROENÇA, L. C., UGGIONI, P. L.,RODRIGUES, V. M., PROENÇA, R. P. C., Sustainable solid waste management in restaurants: The case of the Ecozinha Institute, Brazil. International Journal of Gastronomy and Food Science, 2022.

KRAEMER, M. V. S.; FERNANDES, A. C.; CHADDAD, M. C. C.; UGGIONI, P. L.; RODRIGUES, V. M.; BERNARDO, G. L.; PROENÇA, R. P. C. Aditivos alimentares na infância: uma revisão sobre consumo e consequências à saúde. Revista de Saúde Pública, 2022. [versão em português]

KRAEMER, M. V. S.; FERNANDES, A. C.; CHADDAD, M. C. C.; UGGIONI, P. L.; RODRIGUES, V. M.; BERNARDO, G. L.; PROENÇA, R. P. C. Food additives in childhood: a review on consumption and health consequences. Revista de Saúde Pública, 2022. [versão em inglês]

MAZZONETTO, A. C.; FERNANDES, A. C.; SOUZA, A. D.; RODRIGUES, V. M.; SCAPIN, T.; UGGIONI, P. L.; VEIROS, M. B.; BERNARDO, G. L.; PROENÇA, R. P. C. Front-of-pack nutrition labels: perceptions and preferences of Brazilian adult consumers. British Food Journal, 2022.

SANTANA, I. P.; SCAPIN, T.; RODRIGUES, V. M.; BERNARDO, G. L.; UGGIONI P. L., FERNANDES, A. C.; PROENÇA, R. P. C. University Students’ Knowledge and Perceptions About Concepts, Recommendations, and Health Effects of Added Sugars. Frontiers in Nutrition, 2022.

SCAPIN, T.; FERNANDES, A.C.; COYLE, D. H.; PETTIGREW, S.; FIGUEIREDO, L. S.; GERALDO, A. P. G.; PROENÇA, R. P. C. Packaged foods containing non-nutritive sweeteners also have high added sugar content: a Brazilian survey. Journal of Food Composition and Analysis, 2022.

SCAPIN, T.; FERNANDES, A. C.; SHAHID, M.; PETTIGREW, S.; KHANDPUR, N.; BERNARDO, G. L.; UGGIONI, P. L.; PROENÇA, R. P. C. Consumers’ Response to Sugar Label Formats in Packaged Foods: A Multi-Methods Study in Brazil. Frontiers in Nutrition, 2022.

TASCA, C. G.; MARTINELLI, S. S. ; CAVALLI, S. B. Capítulo 16 – Sustentabilidade em alimentação coletiva: potencialidades e desafios. In: PARRADO-BARBOSA, A.; RUIZ, E. N.; TRICHES, R. M. (org.). Sustentabilidade, Circuitos Curtos de Abastecimento e Compras Públicas de Alimentos, 2022.

TASCA, C. G.; MARTINELLI, S. S. ; CAVALLI, S. B. Sustainability practices in public institutional restaurants: definition of criteria using the Delphi technique. Journal of Foodservice Business Research, 2022.

2021

BERNARDO, G. L.; RODRIGUES, V. M.; BASTOS, B. S.; UGGIONI, P. L.; HAUSCHILD, D. B.; FERNANDES, A. C.; MARTINELLI, S. S.; CAVALLI, S. B.; BRAY, J.; HARTWELL, H.; PROENÇA, R. P. C. Association of personal characteristics and cooking skills with vegetable consumption frequency among university students. Appetite, 2021.

BORBA, T.; SILVA, M. V.; JOMORI, M. M.; BERNARDO, G. L.; FERNANDES, A. C. ; PROENÇA, R.P.C. ; ROCKENBACH G.; UGGIONI, P. L. Self-efficacy in cooking and consuming fruits and vegetables among Brazilian university students: the relationship with sociodemographic characteristics. British Food Journal, 2021.

CORTESE, R. D. M.; MARTINELLI, S. S.; FABRI, R. K.; MELGAREJO, L.; NODARI, R. O.; CAVALLI, S. B. Reflexões sobre a proposta de modificação da regulamentação de rotulagem de alimentos transgênicos no Brasil. Ciência & Saúde Coletiva, 2021. [versão em português]

CORTESE, R. D. M.; MARTINELLI, S. S.; FABRI, R. K.; MELGAREJO, L.; NODARI, R. O.; CAVALLI, S. B.Reflections on proposed modifications to the regulation of genetically modified food labeling in Brazil. Ciência & Saúde Coletiva, 2021. [versão em inglês]

FABRI, R. K.; MARTINELLI, S. S.; PERITO, M. A.; FANTINI, A.; CAVALLI, S. B. Absence of symbolic and sustainable aspects in recommendations for healthy eating: a qualitative analysis of food-based dietary guidelines. Revista de Nutrição, 2021.

OLIVEIRA J. T. C.; CAMARGO, A. M.; MACHADO, B. O. B.; OLIVEIRA, A. R. ; FIATESG. M. R. ; VASCONCELOS, F. A. G. Hunger and rage (and the virus) are human things-: reflections on solidarity in times of Covid-19. Revista de Nutrição, 2021.

PROENÇA, R. P. C.; KRAEMER, M. V. S.; PROENÇA, L. C.; CAMARGO, R. G. M.; DOMENE, S. M. Á.  Scenario and perspectives of the Brazilian food system in the face of the COVID-19 pandemic. Demetra, 2021. [versão em inglês]

PROENÇA, R. P. C.; KRAEMER, M. V. S.; PROENÇA, L. C.; CAMARGO, R. G. M.; DOMENE, S. M. Á.  Cenário e perspectivas do sistema alimentar brasileiro frente à pandemia de Covid-19. Demetra, 2021. [versão em português]

SCAPIN, T.; LOUIE, J. C. Y.; PETTIGREW S.; NEAL, B.; RODRIGUES, V. M.; FERNANDES, A. C.; BERNARDO, G. L.; UGGIONI, P. L.; PROENÇA, R. P. C.The adaptation, validation, and application of a methodology for estimating the added sugar content of packaged food products when total and added sugar labels are not mandatory. Food Research International, 2021.

SOARES, P. ; MARTINELLI, S. S.; CAVALLI, S. B.; DAVÓ-BLANES, M. C. Propuesta metodológica para explorar la compra de alimentos saludables y sostenibles en servicios de alimentación. Gaceta Sanitaria, 2021.

SOARES, P.; SUÁREZ-MERCADER, S.; COMINO, I.; MARTÍNEZ-MILÁN, M. A.; CAVALLI, S. B.; DAVÓ-BLANES, M. C. Facilitating Factors and Opportunities for Local Food Purchases in School Meals in Spain. International Journal of Environmental Research and Public Health, 2021.

2020

BERNARDO, G. L.; INOUE, T. B.; HOFFELMANN, D.; FELDMAN, C; VEIROS, M. Sodium and salt content of Portuguese rolls produced in a city of southern Brazil: a comparison of laboratory analysis, food labelling and nutrition standards. Public Health Nutrition, 2020.

BIANCHINI, V. U.; MARTINELLI, S. S.; SOARES, P.; FABRI, R. K.; CAVALLI, S. B. Criteria adopted for school menu planning within the framework of the Brazilian School Feeding Program. Revista de Nutrição, 2020.

BOTELHO, A. M.; CAMARGO, A. M.; MEDEIROS, K. J. ; IRMAO, G. B. ; DEAN, M. ; FIATES, G. M. R. Supermarket Circulars Promoting the Sales of `Healthy Foods: Analysis Based on Degree of Processing. Nutrients, 2020.

CAMARGO, A. M. DE; BOTELHO, A. M.; DEAN, M.; FIATES, GIOVANNA M.R. Meal planning by high and low health conscious individuals during a simulated shop in the supermarket: A mixed methods study. Appetite, 2020.

CAVALLI, S. B.; SOARES, P.; MARTINELLI, S. S.; SCHNEIDER, S. Family farming in times of Covid-19. Revista de Nutrição, 2020. KANEMATSU, L. R. A.; MULLER, J.; FABRI, R.F.; COLUSSI, C. F.; SCAPIN, T.; PROENÇA, R. P. C.; FERNANDES, A. C. ; BERNARDO, G. L. ; UGGIONI, P. L. Do foods products labelled ‘home-made’ contain fewer additives? A Brazilian survey. Journal of Food Products Marketing, 2020.

MARTINELLI, S. S.; CAVALLI, S. B. Alimentação Saudável e Sustentável e sua relação com a produção de alimentos. Observatório Brasileiro de Hábitos Alimentares, 2020. MARTINELLI, S. S.; CAVALLI, S. B.; FABRI, R. K.; VEIROS, M. B.; REIS, A. B. C.; AMPARO-SANTOS, L.. Strategies for the promotion of healthy, adequate and sustainable food in Brazil in times of Covid-19. Revista de Nutrição, 2020.

MARTINELLI, S. S.; MARTINS, A. M.; CAVALLI, S. B. Instrumento para avaliação de Boas Práticas Sustentáveis em Serviços de Alimentação. Nutrição em Pauta, 2020.

MARTINELLI, S. S.; FABRI, R. K.; CORTESE, R. M.; CAVALLI, S. B.. Sistemas alimentares, nutrição e alimentação saudável e sustentável. In: GINDRI, D. M.; MOREIRA, P. A. B.; VERISSIMO, M. A. A. (org.). Sanidade Vegetal: uma estratégia global para eliminar a fome, reduzir a pobreza, proteger o meio ambiente e estimular o desenvolvimento econômico sustentável. Santa Catarina: Cidasc, 2020. p. 1-485.

MARTINELLI, S. S.; CORTESE, R. M.; CAVALLI, S. B. Contribuições de guias alimentares para uma alimentação saudável e sustentável. A Contribuição Brasileira à Segurança Alimentar e Nutricional sustentável, 2020.

MAZZONETTO, A. C.; BOURLEGAT, I. S. L.; SANTOS, J. L. G.; SPENCE, M.; DEAN, M.; FIATES, G.M.R.. Finding my own way in the kitchen from maternal influence and beyond – A grounded theory study based on Brazilian women’s life stories. Appetite, 2020.

MAZZONETTO, A. C.; DEAN, M.; FIATES, G. M. R. Percepções de indivíduos sobre o ato de cozinhar no ambiente doméstico: revisão integrativa de estudos qualitativos. Ciência & Saúde Coletiva, 2020.

SCAPIN, T.; FERNANDES, A. C.; CURIONI, C. C.  PETTIGREW, S; NEAL, B.; COYLE, D. H.; RODRIGUES, V. M.; BERNARDO, G. L.; UGGIONI, P. L.; PROENÇA, R. P. C. Influence of sugar label formats on consumer understanding and amount of sugar in food choices: a systematic review and meta-analyses. Nutrition Reviews, 2020.

SOARES, P.; MARTINELLI, S. S.; CAVALLI, S. B.; DAVÓ-BLANES, M. C. Propuesta metodológica para explorar la compra de alimentos saludables y sostenibles en servicios de alimentación. Gaceta Sanitaria, 2020.

PIZZI, M.; MARTINELLI, S. S.; FABRI, R. K.; SOARES, P.; CAVALLI, S. B. Compra e Venda de Alimentos Orgânicos para a Alimentação Escolar: Dificuldades e Estratégias de Superação. Demetra: Alimentação, Nutrição & Saúde, 2020.

UGGIONI, P. L.; ELPO, C. M. F.; GERALDO, A. P. G.; FERNANDES, A. C.; MAZZONETTO, A. C.; BERNARDO, G. L. Cooking skills during the Covid-19 pandemic. Revista de Nutrição, 2020.

2019

BOTELHO, A.M.; CAMARGO, A.M.; DEAN, M.; FIATES, G. M.R. Effect of a health reminder on consumers’ selection of ultra-processed foods in a supermarket. Food Quality and Preference, 2019.

CAMARGO, A. M. DE; FARIAS, J.P. DE; MAZZONETTO, A.C.; DEAN, M.; FIATES, G.M.R. Content of Brazilian supermarket circulars do not reflect national dietary guidelines. Health Promotion International, 2019.

FERNANDES, A. C.; VENSKE, D. K. R.; PROENÇA, R. P. C. Perspective: Public health nutrition policies should focus on healthy eating, not on calorie countig, even to decrease obesity. Advances in Nutrition, 2019.

GAZZOLA, R.; SOUZA, G. S. S.; MARTINELLI, S. S.; SOUSA, A. A.; PROENÇA, R. P. C. Renta de agricultores y agroindustrias cooperados: Estudio de caso. Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentável, 2019.

PROENÇA, R.P.C.; PRADO, S.D.; AMPARO-SANTOS, L.; RETONDARIO, A.; ALVES, J.A.; SOUZA, L.K.C.S. Brazilian postgraduate programs in Food and Nutrition: Considerations on evaluation procedures.Revista de Nutrição, 2019.

MACHADO, M. L.; RODRIGUES, V. M.; NASCIMENTO, A. B.; DEAN, M.; FIATES, G. Nutritional composition of brazilian food products marketed to children. Nutrients, 2019.

MARTINELLI, S. S.; CAVALLI, S. B. Alimentação saudável e sustentável: uma revisão narrativa sobre desafios e perspectivas. Ciência & Saúde Coletiva, 2019.

NÓBREGA, F.; VEIROS, M.; ROCHA, A. Análise dos Aspetos Ambientais em Unidades de Alimentação Coletiva dos Serviços de Ação Social da Universidade do Porto. Acta Portuguesa de Nutrição, 2019.

RODRIGUES, V. M.; BRAY, J.; FERNANDES, A. C.; BERNARDO, G. L.; HARTWELL, H.; MARTINELLI, S. S.; UGGIONI, P. L.; CAVALLI, S. B.; PROENÇA, R. P. C. Vegetable consumption and factors associated with increased intake among college students: a scoping review of the last 10 years. Nutrients, 2019.

2018

BERNARDO, G.L.; JOMORI, M.M; FERNANDES, A.C.; COLUSSI, C.F; CONDRASKY, M.D; PROENÇA, R.P. Positive impact of a cooking skills intervention among Brazilian university students: Six months follow-up of a randomized controlled trial. Apettite, 2018.

CORTESE, R.D.M.; MARTINELLI, S.S.; FABRI, R.K.; PROENÇA, R.P.C.; CAVALLI, S.B. A label survey to identify ingredients potentially contaigning GM organisms to estimate intake exposure in Brazil. Public Health Nutrition, 2018.

FIGUEIREDO, L. S.; SCAPIN, T.; FERNANDES, A. C.; PROENÇA, R. P. C. Where are the low-calorie sweeteners? An analysis of the presence and types of low-calorie sweeteners in packaged foods sold in Brazil from food labelling. Public Health Nutrition, 2018.

GIRARDI, M. W.; FABRI, R. K.; BIANCHINI, V. U.; MARTINELLI, S. S.; CAVALLI, S. B. Oferta de preparações culinárias e alimentos regionais e da sociobiodiversidade na alimentação escolar: um estudo na Região Sul do Brasil. Segurança Alimentar e Nutricional, 2018.

JOMORI, M.M.; VASCONCELOS, F.A.G.; BERNARDO, G.L.; UGGIONI, P.L.; PROENÇA, R.P.C. The concept of cooking skills: A review with contributions to the scientific debate. Revista de Nutrição, 2018.

KLIEMANN, N.; KRAEMER, M.V.S.; SCAPIN, T.; RODRIGUES, V.M.; FERNANDES, A.C.; BERNARDO, G.L.; UGGIONI, P.L.; PROENÇA, R.P.C. Serving Size and Nutrition Labelling: Implications for Nutrition Information and Nutrition Claims on Packaged Foods. Nutrients, 2018.

MACHADO, P.C.I.; SANTOS, A.M.; UGGIONI, P.L.; FABRI, R.K.; MÜLLER, J. Labeling of packaged foods in Brazil: Use of terms such as homemade, traditional, and the like. Revista de Nutrição, 2018.

MARTINELLI, S. S.; CAVALLI, S. B. Alimentação saudável e sustentável: uma revisão narrativa sobre desafios e perspectivas. Ciência & Saúde Coletiva, 2018.

OLIVEIRA, R.C ; FERNANDES, A. C. ; PROENÇA, R.P.C. ; HARTWELL, H. ; RODRIGUES, V. M. ; COLUSSI, C. F. ; FIATES, G.M.R. Menu labelling and healthy food choices: a randomised controlled trial. British Food Journal, 2018.

RITA, H. A. K.; BERNARDO, G. L.; JOMORI, M. M.; FERNANDES, A. C.; PROENÇA, R. P. C. Development of culinary recipes in an intervention program with brazilian university students. Revista de Nutrição, 2018.

SCAPIN, T.; FERNANDES, A.C.; ANJOS, A.D.; PROENÇA, R.P.C.  Use of added sugars in packaged foods sold in Brazil. Public Health Nutrition, 2018.

SOARES, P.; MARTINELLI, S. S.; FABRI, R. K.; VEIROS, M. B.; DAVÓ-BLANES, M. C.; CAVALLI, S. B. Programa nacional de alimentação escolar como promotor de sistemas alimentares locais, saudáveis e sustentáveis: uma avaliação da execução financeira. Ciência & Saúde Coletiva, 2018.

2017

CORTESE, R.D.M.; MARTINELLI, S.S.; FABRI, R.K.; CAVALLI, S.B. Alimentação na atualidade: Reflexões sobre o consumo de alimentos geneticamente modificados. Agroecología, 2017

SOARES, P.; MARTINELLI, S.S.; MELGAREJO, L.; CAVALLI, S.B.; DAVÓ-BLANES, M.C. Using local family farm products for school feeding programmes: effect on school menus. British Food Journal, 2017.

SOARES, P.; DAVO-BLANES, M.C.; MARTINELLI, S. S.; MELGAREJO, L.;  CAVALLI, S.B. The effect of new purchase criteria on food procurement for the Brazilian school feeding program. Appetite, 2017.

BERNARDO, G.L.; JOMORI, M.M.; FERNANDES, A.C.; COLUSSI, C.F.; CONDRASKY, M.D.; PROENÇA, R.P.C. Nutrition and Culinary in the Kitchen Program: a randomized controlled intervention to promote cooking skills and healthy eating in university students – study protocol. Nutrition Journal, 2017.

BERNARDO, G.L.; JOMORI, M.M.; FERNANDES, A. C.; PROENÇA, R.P.C.  Food intake of university students. Revista de Nutrição, 2017. JOMORI, M.M.; PROENÇA, R.P.C.; ECHEVARRIA-GUANILO, M. E.; BERNARDO, G.L.; UGGIONI, P. L.; FERNANDES, A.C. Construct validity of Brazilian cooking skills and healthy eating questionnaire by the known-groups method. British Food Journal, 2017.

SCAPIN, T. ; FERNANDES, A.C.; PROENÇA, R.P.C. Added sugars: Definitions, classifications, metabolism and health implications. Revista de Nutricao-Brazilian Journal of Nutrition, 2017.

FIGUEIREDO, L. S.; SCAPIN, T.; FERNANDES, A.C.; PROENÇA, R.P.C. Where are the low-calorie sweeteners? An analysis of the presence and types of low-calorie sweeteners in packaged foods sold in Brazil from food labelling. Public Health Nutrition, 2017.

DO NASCIMENTO, A.B.; FIATES, G.M.R.; TEIXEIRA, E. We want to be normal! Perceptions of a group of Brazilian consumers with coeliac disease on gluten-free bread buns. International Journal of Gastronomy and Food Science, 2017.

OLIVEIRA, R. C.; FERNANDES, A. C.; PROENCA, R. P. C.; RODRIGUES, V. M.; FIATES, G. M. R. Preferences for menu labelling formats of Young adults in Brazil and in the UK. Brazilian Journal of Nutrition, 2017.

THIESEN, C. M.; MALUTTA, S. K.; FERNANDES, A.C. Teste de Utilização de Soluções de Abacaxi e de Mamão como Amaciantes Naturais em Bife Bovino de Coxão Mole em um Restaurante. Nutrição em Pauta, 2017.

2016

RODRIGUES, V.M.; RAYNER, M.; FERNANDES, A. C.; OLIVEIRA, R. C.; PROENCA, R.P.C.; FIATES, G.M.R. Nutritional quality of packaged foods targeted at children in Brazil: which ones should be eligible to bear nutrient claims? International Journal of Obesity, 2016.

ZUCCHI, N.D.; FIATES, G.M.R. Analysis of the presence of nutrient claims on labels of ultra-processed foods directed at children and of the perception of kids on such claims. Revista de Nutrição, 2016.

BROWN, K.A.; HART, K.H.; SOMMERS-JONES, G.; EGAN, B.; FIATES, G.M.R.; RAATS, M.M.; HIEKE, S. Do health claims affect consumption, as measured in the laboratory or in the field? Proceedings of the Nutrition Society, 2016.

SOARES, P.; DAVÓ-BLANES, M.C.; MARTINELLI, S. S.; MELGAREJO, L.; CAVALLI, S. B. The effect of new purchase criteria on food procurement for the Brazilian school feeding program. Appetite, 2016.

ALBUQUERQUE, Y. P; PROENÇA, R. P. C.; HECK, A. P. F.; LUZ, C. M. Ambiência de unidade de alto risco em maternidade pública: uma abordagem ergonômica. Arquivos Catarinenses de Medicina, 2016.

CORTESE, R. D. M.; VEIROS, M. B. V.; FELDMAN, C.; CAVALLI, S. B. Food safety and hygiene practices of vendors during the chain of street food production in Florianopolis, Brazil: A cross-sectional study. Food Control, 2016.

FERNANDES, A. C. ; OLIVEIRA, R.C ; PROENÇA, R. P. C.; CURIONI, C. C. ; RODRIGUES, V. M. ; FIATES, G.M.R. . Influence of menu labeling on food choices in real settings: a systematic review. Nutrition Reviews, 2016.

HISSANAGA-HIMELSTEIN, V. M.; PROENÇA, R. P. C.; BLOCK, J. M. Implementation of a method for controlling trans fatty acids in meals (MCTM) in restaurants. British Food Journal, 2016.

KLIEMANN, N.; VEIROS, M. B.; GONZÁLEZ-CHICA, D. A.; PROENÇA, R. P. C. A porção na rotulagem nutricional de alimentos processados comercializados no Brasil: relação com o valor energético. Revista de Nutrição, 2016.

MACHADO, P. P.; KRAEMER, M. V. S.; KLIEMANN, N. ; COLUSSI, C. F. ; VEIROS, M. B.; PROENÇA, R. P. C. ‘Serving sizes and energy values on the nutrition labels of regular and diet/light processed and ultra-processed dairy products sold in Brazil. British Food Journal, 2016.

NISHIDA, W. ; FERNANDES, A. C.; VEIROS, M. B. ; GONZALEZ-CHICA, D. A.; PROENÇA, R. P. C. Comparison of sodium contents on nutritional information labels of food with and without nutrition claims marketed in Brazil. British Food Journal, 2016.

PULZ, I. S. ; MARTINS,, P. A. ; FELDMAN, C ; VEIROS, M. . Are campus food environments healthy? A novel perspective for qualitatively evaluating the nutritional quality of food sold at foodservice facilities at a Brazilian university. Perspect Public Health, 2016.

RODRIGUES, V. M. ; RAYNER, M. ; FERNANDES, A. C. ; OLIVEIRA, R.C ; PROENÇA, R.P.C. ; FIATES, G.M.R. . Comparison of the nutritional content of products, with and without nutrient claims, targeted at children in Brazil. British Journal of Nutrition, 2016.

2015

BERNARDO, G. L.; PROENÇA, R. P. C.; CALVO, M. C. M; FIATES, G. M. R.; HARTWELL, H. Assessment of the healthy dietary of a main meal in a self-service restaurant. British Food Journal, 2015.

BEVAN, A. L.; HARTWELL, H. HEMINGWAY, A. PROENÇA, R. P. C. An exploration of the fruit and vegetable foodscape in a university setting for staff. British Food Journal, 2015.

FABRI, R.F. ; PROENÇA, R. P. C.; MARTINELLI, S. S.; CAVALLI, S. B. Regional foods in Brazilian school meals. British Food Journal, 2015.

FERNANDES, A. C.; OLIVEIRA, R.C; RODRIGUES, V. M.; FIATES, G. M. R.; PROENÇA, R. P. C. Perceptions of University Students Regarding Calories, Food Healthiness, and the Importance of Calorie Information in Menu Labelling. Appetite, 2015.

KRAEMER, M. V. S.; MACHADO, P. P.; KLIEMANN, N.; GONZALEZ-CHICA, D. A.; PROENÇA, R. P. C. The Brazilian population consumes larger serving sizes than those informed on labels. British Food Journal, 2015.

KRAEMER, M. V. S. ; OLIVEIRA, R. C.; GONZALEZ-CHICA, D. A.; PROENÇA, R. P. C. Sodium content on processed food labels for snacks consumed by brazilian children and adolescents. Public Health Nutrition, 2015.

KLIEMANN, N.; KRAEMER, M. V. S.; SILVEIRA, B; M.; GONZÁLEZ-CHICA, D. A.; PROENÇA, R. P. C. Tamanho da porção e gordura trans: os rótulos de alimentos industrializados brasileiros estão adequados? DEMETRA, 2015

MOCELLIN, M. C. ; CAMARGO, C. Q. ; NUNES, E. A.; FIATES, G. M. R.; TRINDADE, E. B. S. M. A systematic review and meta-analysis of the n-3 polyunsaturated fatty acids effects on inflammatory markers in colorectal cancer. Clinical Nutrition, 2015.

MOREIRA, C. C. ; MOREIRA, E. A. M. FIATES, G. M. R. Perceived Purchase of Healthy Foods Is Associated With Regular Consumption of Fruits and Vegetables. Journal of Nutrition Education and Behavior, 2015.

PROCKMANN, S. ; FREITAS, A. H. R. ; FERREIRA, M. G. ; VIEIRA, F. G. K. ; SALLES, R. K. . Evaluation of diet acceptance by patients with haematological cancer during chemotherapeutic treatment. Nutrición Hospitalaria, 2015.

SOARES, P. ; MARTINELLI, S. S. ; DAVO-BLANES, M. C. ; MELGAREJO, L. ; CAVALLI, S. B. . Potencialidades e dificuldades para o abastecimento da alimentação escolar mediante a aquisição de alimentos da agricultura familiar em um município brasileiro. Ciência & Saúde Coletiva, 2015.

SOUSA, A. A.; SILVA, A. P.F.; AZEVEDO, E.; RAMOS, M. O. Cardápios e sustentabilidade: ensaio sobre as diretrizes do Programa Nacional de Alimentação Escolar. Revista de Nutrição, 2015.

VIDAL, G. M. ; VEIROS, M. B ; SOUSA, A. A. School menus in Santa Catarina: evaluation with respect to the National School Food Program regulations. Revista de Nutrição, 2015.

2014

ALENCAR, M. L. A.; SOUSA, A. A.; TRINDADE, E. B. S. M. Especiarias e condimentos aumentam a ingestão alimentar de pacientes com dieta hipossódica? DEMETRA: Alimentação, Nutrição e Saúde, 2014.

BATISTA, S. M. M.; MOREIRA, E.A.M.; FIATES, G. M. R.; ASSIS, M. A. A.; TEIXEIRA, E. Effect of low glycaemic index diets on satiety. British Food Journal, 2014.

DALLAZEN, C. ; FIATES, G. M. R. Brazilian parents perceptions of children s influence on family food purchases. British Food Journal, 2014.

DO NASCIMENTO, A. B.; FIATES, G. M. R.; ANJOS, A.; TEIXEIRA, E. Gluten-free is not enough – perception and suggestions of celiac consumers. International Journal of Food Sciences and Nutrition, 2014.

DO NASCIMENTO, A. B.; FIATES, G. M. R.; ANJOS, A.; EVANILDA, T. Availability, cost and nutritional composition of gluten-free products. British Food Journal, 2014.

FIATES, G. M. R. ; SCAPIN, T.; ZUCCHI, N.D.; MULLER, J. ; KUNTZ, M. G. F.; BOTELHO, A. M. Composição Nutricional de Preparações Salgadas com e sem glúten. Nutrição em Pauta, 2014.

HISSANAGA-HIMELSTEIN, V. M. ; OLIVEIRA, M.S.V. ; SILVEIRA, B.M.; GONZALEZ-CHICA, D. A.; PROENÇA, R.P.C. ; BLOCK, J. M. Comparison between Experimentally Determined Total, Saturated and Trans Fat Levels and Levels Reported on the Labels of Cookies and Bread sold in Brazil. Journal of Food and Nutrition Research, 2014.

KLIEMANN, N.; VEIROS, M. B.; GONZALEZ-CHICA, D. A.; PROENÇA, R.P.C. Is the serving size and household measure information on labels clear and standardized? Analysis of the labels of processed foods sold in Brazil. Vigilância Sanitária em Debate: Sociedade, Ciência & Tecnologia, 2014.

KLIEMANN, N.; VEIROS, M. B; GONZALEZ-CHICA, D. A.; PROENÇA, R. P. C. Reference serving sizes for the Brazilian population: An analysis of processed food labels. Revista de Nutrição, 2014.

MARTINELLI, S. S.; SOARES, P.; FABRI, R. K.; RODRIGUES, V. M. ; EBONE, M. V.; CAVALLI, S. B. Composição dos cardápios escolares da rede pública de ensino de três municípios da região sul do Brasil: Uma discussão perante a legislação. DEMETRA: Alimentação, Nutrição & Saúde, 2014.

MARTINS, C. A.; SOUSA, A. A.; VEIROS, M. B.; GONZALEZ-CHICA, D. A.; PROENÇA, R. P. C. Sodium content and labelling of processed and ultra-processed food products marketed in Brazil. Public Health Nutrition, 2014.

MAZZONETTO, A.C. ; FIATES G. M.R. . Perceptions and choices of Brazilian children as consumers of food products. Appetite, 2014

MEDEIROS, M. A. T.; ZANGIROLANI, L. T. O.; DIEZ-GARCIA, R. W. ; CORDEIRO, R.; PROENÇA, R. P. C. Nutritional Variables and work-related accidents: a Case-Control Study. Work, 2014.

NEVES, J.; SOUSA, A. A.; VASCONCELOS, F. A. G. Formação em Nutrição em Saúde Coletiva na Universidade Federal de Santa Catarina: reflexões sobre o processo de ensino para fortalecer o Sistema Único de Saúde. Revista de Nutrição, 2014.

PETRY, N. S.; VELOSO, R. G. S. S.; PULZ, I. S.; CEBOLA, M.; VEIROS, M. B. Avaliação e proposta de novos cardápios para a ceia de uma Unidade de Alimentação e Nutrição Hospitalar Pública de Florianópolis (SC). DEMETRA: Alimentação, Nutrição & Saúde, 2014.

PROENÇA, R. P. C.; PRADO, S. D.; CARVALHO, K. M. B.; AMPARO-SANTOS, L. Aspectos conceituais e metodológicos em pesquisas clínicas e epidemológicas: contribuições para o campo científico de Alimentação e Nutrição no Brasil. Revista de Nutrição, 2014.

SILVERIO, G. A.; SOUSA, A.A. Organic foods from family farms in the National School Food Program: Perspectives of social actors from Santa Catarina, Brazil. Revista de Nutrição, 2014.

UGGIONI, P. L.; SALAY, E. Salay, Elisabete . Sociodemographic and knowledge influence on attitudes towards food safety certification in restaurants. International Journal of Consumer Studies, 2014.

2013

DO NASCIMENTO, A. B.; FIATES, G. M. R. A qualitative study of Brazilian children’s habits. Nutrition & Food Science, 2013.

DO NASCIMENTO, A. B.; FIATES, G. M. R.; DOS ANJOS, A.; TEIXEIRA, E. Analysis of ingredient lists of commercially available gluten-free and gluten-containing food products using the text mining technique. International Journal of Food Sciences and Nutrition, 2013.

FRANTZ, C. B.; VEIROS, M.B.; PROENÇA, R.P.C.; SOUSA, A. A. Development of a method for controlling salt and sodium use during meal preparation (CSMP) for Food Services. Revista de Nutrição, 2013.

GONÇALVEZ, J.A. ; MOREIRA, E. A. M. ; TRINDADE, E. B. S. M. ; FIATES, G. M. R. Transtornos alimentares na infância e adolescência. Revista Paulista de Pediatria, 2013.

GONÇALVEZ, J. A.; ZUCCHI, N. D.; ABREU, T. C.; CALDART, S.; BATISTA, S. M. M.; FIATES, G. M. R. Alimentos diet e light: consumo e conhecimento por frequentadores de supermercados de Florianópolis, sc. Revista Higiene Alimentar, 2013.

KUNTZ, M.G.F. ; FIATES, G. M ; TEIXEIRA, E. Characteristics of prebiotic food products containing inulin. British Food Journal, 2013

LUZ, C. M.; PROENÇA, R. P. C., SALAZAR, B. R. O.; GALEGO, G. N. Working conditions at hospital food service and the development of venous disease of lower limbs. International Journal of Environmental Health Research, 2013.

MACHADO, P. P.; KRAEMER, M. V. S.; KLIEMANN, N.; GONZALEZ, D. A.; PROENÇA, R. P. C. Relação entre porção, medida caseira e presença de gordura trans em rótulos de produtos alimentícios. O Mundo da Saúde, 2013.

RODRIGUES, A. G. M.; PROENÇA, R. P. C.; CALVO, M. C.; FIATES, G. M. R. Perfil da escolha alimentar de arroz e feijão na alimentação fora de casa em restaurantes de bufê por peso. Ciência & Saúde Coletiva, 2013.

SALLES, R. K.; FIATES, G.M.R. ; ERDMANN, A. L.; PROENÇA, R. P. C. Barreiras para fazer atenção hospitalar humanizada: a visão dos técnicos de enfermagem de um Hospital Universitário. Revista Ciências da Saúde (UFSC), 2013.

SARAIVA, E. B.; SILVA, A. P.F.; SOUSA, A.A.; CERQUEIRA, G. F.; CHAGAS, C. M. S.; BERTOLIN, M. N. T. Panorama da compra de alimentos da agricultura familiar para o Programa Nacional de Alimentação Escolar. Ciência e Saúde Coletiva, 2013.

SILVA, A. P.F.; SOUSA, A. A. . Alimentos orgânicos da agricultura familiar no Programa Nacional de Alimentação Escolar do estado de Santa Catarina, Brasil. Revista de Nutrição, 2013.

SILVEIRA, B. M.; GONZÁLEZ-CHICA, D. A.; PROENÇA, R. P. C. Reporting of trans-fat on labels of Brazilian food products. Public Health Nutrition, 2013.

SILVEIRA, B. M.; KLIEMANN, N.; SILVA, D. P.; COLUSSI, C. F.; PROENÇA, R. P. C. Availability and price of food products with and without trans fatty acids in food stores around elementary schools in low- and medium-income neighborhoods. Ecology of Food and Nutrition, 2013.

SOARES, P.; MARTINELLI, S. S.; MELGAREJO, L.; CAVALLI, S. B. Fornecimento de alimentos da agricultura familiar para a alimentação escolar: O exemplo do programa de aquisição de alimentos. Revista Segurança Alimentar e Nutricional, 2013.

SOUSA, A. A.; SALLES, R. K.; ZILIOTTO, L. F.; PRUDENCIO, A. P. A.; MARTINS, C. A. ; PEDROSO, CGT . Alimentação hospitalar: elementos para a construção de iniciativas humanizadoras. DEMETRA: Alimentação, Nutrição e Saúde, 2013.

2012

CORSO, A. C. T. ; CALDEIRA, G. V. ; FIATES, G. M. R. ; SCHMITZ, B. A. S. ; RICARDO, G. D. ; VASCONCELOS, F. A. G. . Fatores comportamentais associados ao sobrepeso e obesidade em escolares do estado de Santa Catarina. Revista Brasileira de Estudos de População, 2012.

DIEZ-GARCIA, R. W.; SOUSA, A. A.; PROENÇA, R. P. C. Qualifying instrument for evaluation of food and nutritional care in hospital. Nutrición Hospitalaria, 2012.

DIEZ-GARCIA, R. W.; SOUSA, A. A.; PROENÇA, R. P. C.; LEANDRO-MEHRI, V. A.; MARTINEZ, E. Z. Gauging food and nutritional care quality in hospitals. Nutrition Journal, 2012.

DO NASCIMENTO, A. B.; KUNTZ, M. G. F.; FIATES, G. M. R. Aquisição e ingestão de lanches e guloseimas por escolares: relação com a exposição à televisão e o tipo de escola. Nutrição em Pauta, 2012.

FERNANDES, A. C.; CALVO, M. C. M.; PROENÇA, R. P. C.. Técnicas de pré-preparo de feijões em unidades produtoras de refeições das regiões Sul e Sudeste do Brasil.Revista de Nutrição, 2012.

FIATES, G. M. R.; MULLER J. ; MACHADO, M.L.; SCAPIN, T. ; SCHWEITZER, T. Alimentos industrializados consumidos no lanche: composição nutricional e adequação às recomendações do PNAE e ANVISA. Higiene Alimentar, 2012.

FIATES, G. M. R.; NASCIMENTO, A. B.; KUNTZ, M.G.F. Aquisição e ingestão de lanches e guloseimas por escolares: relação com a exposição à televisão e o tipo de escola. Nutrição em Pauta, 2012.

HISSANAGA, V. M.; PROENÇA, R. P. C.; BLOCK, J. M. Ácidos graxos trans em produtos alimentícios brasileiros: uma revisão sobre aspectos relacionados à saúde e à rotulagem nutricional. Revista de Nutrição, 2012.

HISSANAGA, V. M.; PROENÇA, R. P. C.; BLOCK, J. M. Development of a method for controlling trans fatty acids in meals MCTM. Journal of Culinary Science and Technology, 2012.

KUNTZ, M. G. F.; FIATES, G. M. R.; TEIXEIRA, E. Healthy and tasty school snacks: suggestions from Brazilian children consumers. International Journal of Consumer Studies, 2012.

MEDEIROS, C. O.; CAVALLI, S. B.; PROENÇA, R. P. C. Human resources administration processes in commercial restaurants and food safety: The actions of administrators.International. Journal of Hospitality Management, 2012.

MARTINELLI, S. S.; CAVALLI, S. B.; PIRES, P. P.; PROENÇA, L. C.; PROENÇA, R. P. C. Water consumption in meat thawing under running water: sustainability in meal production. Journal of Culinary Science & Technology, 2012.

OLIVEIRA, R. C.; PROENÇA, R. P. C.; SALLES, R. K. O direito à informação alimentar e nutricional em restaurantes: uma revisão. DEMETRA: Nutrição & Saúde, 2012.

PROENÇA, R. P. C.; SILVEIRA, B. M. Recomendações de ingestão e rotulagem de gordura trans em alimentos industrializados brasileiros: análise de documentos oficiais. Revista de Saúde Pública, 2012.

PROENÇA, R. P. C.; SILVEIRA, B. M. Intake recommendations and labeling of trans fat in processed foods in Brazil: analysis of official documents. Revista de Saúde Pública, 2012.

RODRIGUES, V. M.; FIATES, G. M. R. Hábitos alimentares e comportamento de consumo infantil: influência da renda familiar e do hábito de assistir à televisão. Revista de Nutrição, 2012.

RODRIGUES, A. G. M. R.; PROENÇA, R. P. C.; CALVO, M. C.; FIATES, G. M. F. Overweight/obesity is associated with food choices related to rice and beans, colors of salads, and portion size among consumers at a restaurant serving buffet-by-weight in Brazil. Appetite, 2012.

SOUSA, A. A.; AZEVEDO, E.; LIMA E. E.; SILVA, A.P.F. Alimentos orgânicos e saúde humana: estudo sobre as controvérsias. Revista Panamericana de Saúde Pública, 2012.

UGGIONI, P. L. ; SALAY, E. Reliability and Validity of a Questionnaire to Measure Consumer Knowledge Regarding Safe Practices to Prevent Microbiological Contamination in Restaurants. Journal of Nutrition Education and Behavior, 2012.

UGGIONI, P. L. ; SALAY, E. . Reliability and validity of a scale to measure consumer attitudes regarding the private food safety certification of restaurants. Appetite, 2012.

UGGIONI, P. L.; SALAY, E. Consumer knowledge concerning safe handling practices to prevent microbiological contamination in commercial restaurants and socio-demographic characteristics, Campinas/SP/Brazil. Food Control, 2012.

VEIROS, M. B.; MARTINELLI, S. S. Avaliação Qualitativa das Preparações do Cardápio Escolar – AQPC Escola. Nutrição em Pauta, 2012.

2011

BERNARDO, G. L.; PROENÇA, R. P. C.; FIATES, G. M. R. ; CALVO, M. C. M. Índices de diversidade alimentar para avaliação da dieta. Revista Ceres, 2011.

DIEZ-GARCIA, R. W.; CASTRO, I. R. R. A culinária como objeto de estudo e de intervenção no campo da Alimentação e Nutrição. Ciência e Saúde Coletiva, 2011.

EBONE, M. V.; CAVALLI, S. B.; LOPES, S. J. Segurança e qualidade higiênico-sanitária em unidades produtoras de refeições comerciais. Revista de Nutrição, 2011.

FERNANDES, A. C.; PROENÇA, R. P. C.. Técnicas recomendadas para pré-preparo de feijão: remolho e descarte de água. Nutrição em Pauta, 2011.

GONÇALVES, M. S.; KRAEMER, M. V. S.; OLIVEIRA, R. C.; PROENÇA, R. P. C. Avaliação qualitativa das preparações do cardápio (AQPC-BUFÊ) em uma unidade produtora de refeições de Florianópolis/SC. Nutrição em Pauta, 2011.

KAC, G.; PROENÇA, R. P. C.; PRADO, S. D. A criação da área \”nutrição\” na Capes. Revista de Nutrição, 2011.

LIMA, E. E.; SOUSA, A. A. Alimentos orgânicos na produção de refeições escolares: limites e possibilidades em uma escola pública em Florianópolis. Revista de Nutrição, 2011.

MEDEIROS, C. O.; CAVALLI, S. B.; SALAY, E.; PROENÇA, R. P. C. Assessment of the methodological strategies adopted by food safety training programmes for food service workers: A systematic review. Food Control, 2011.

MENEGAZZO, M.; FRACALOSSI, K.; FERNANDES, A. C.; MEDEIROS, N. I. Avaliação qualitativa das preparações do cardápio de centros de educação infantil. Revista de Nutrição, 2011.

OLIVEIRA, D. S.; AQUINO, P. P.; RIBEIRO, S. M. R.; PROENÇA, R. P. C.; PINHEIRO-SANT’ANA, H. M. Vitamina C, carotenoides, fenólicos totais e atividade antioxidante de goiaba, manga e mamão procedentes da Ceasa do Estado de Minas Gerais. Acta Scientiarum. Health Sciences, 2011.

PEDROSO, C. G. T.; SOUSA, A. A.; SALLES, R. K. Cuidado nutricional hospitalar: percepção de nutricionistas para atendimento humanizado. Ciência e Saúde Coletiva, 2011.

RODRIGUES, A. G. M.; PROENÇA, R. P. C. Uso de imagens de alimentos na avaliação do consumo alimentar. Revista de Nutrição, 2011.

RODRIGUES, A. G. M.; PROENÇA, R. P. C. Relação entre tamanho da porção de comida e ingestão alimentar: uma revisão. Revista Ceres, 2011.

SANTOS, R. C. L.; DIEZ-GARCIA, R. W. Dimensionamento de recursos humanos em serviços de alimentação e nutrição de hospitais públicos e privados. Revista de Administração Pública (RAP) – FGV, 2011. SOUSA, A. A.; GLORIA, M. S.; CARDOSO, T. S. Aceitação de dietas em ambiente hospitalar. Revista de Nutrição, 2011.

TEOFILO, J. S. C.; BERNARDO, G. L.; SILVA, E. L.; PROENÇA, R. P. C. Aquecimento de vinho tinto e suco de uva utilizados em preparações culinárias não afeta a capacidade antioxidante e o teor de fenóis totais. Revista de Nutrição, 2011.

ZANCHETT, N.; MEDEIROS, C. O.; CAVALLI, S. B. Análise da qualidade nutricional dos cardápios de uma Unidade Produtora de Refeições (UPR) de Florianópolis/SC. Nutrição em Pauta, 2011.

2010

BORJES, L.C.; CAVALLI, S.B.; PROENÇA, R.P.C. Proposta de classificação de vegetais considerando características nutricionais, sensoriais e de técnicas de preparação. Revista de Nutrição, 2010.

CAVALLI,  S.  B.;  MARTINELLI,  S.  S.;  MEDEIROS,  C.  O.;  EBONE,  M.  V.;  LOPES,  S.  J.;  SALAY,  E.; PROENCA, R. P. C. Segurança alimentar em restaurantes comerciais: visão e ações dos gestores. Nutrição Profissional, 2010.

CUNHA, E.; SOUSA, A. A.; MACHADO, N. M. V. A alimentação orgânica e as ações educativas na escola: diagnóstico para a educação em saúde e nutrição. Ciência & Saúde Coletiva, 2010.

DEMÁRIO, R. L.; SOUSA, A. A.; SALLES, R. K. Comida de hospital: percepções de pacientes em um hospital público com proposta de atendimento humanizado. Ciência & Saúde Coletiva, 2010.

FERNANDES, A. C.; NISHIDA, W.; PROENÇA, R. P. C. Influence of soaking on the nutritional quality of common beans (Phaseolus vulgaris L.) cooked with or without the soaking water: a review. International Journal of Food Science & Technology, 2010.

FIATES, G. M. R.; PRUDENCIO, A. P. A.; FERREIRA, A. P.; SOUZA, G. D.; MANOSSO, L. M.; FUHR, L. M. Hábitos alimentares e exposição à TV de estudantes de escola pública de Florianópolis – SC. Nutrição em Pauta, 2010.

GOULART, G. ; NASCIMENTO, M. E. L. O. ; SOUSA, A. A.; KUNTZ, M. G. F. ; ALENCAR, M. L. A. Construção de um guia ilustrativo de medidas caseiras padronizadas para o porcionamento de componentes do cardápio do SND/HU/UFSC. Nutrição em Pauta, 2010.

GUIMARAES, B. S.; ZUFFO, C. R. K.; BOTTEGA, D.; KIMOTO, T.; JORGE, T. P.; PACHECO, V. C.; FIATES, G. M. R. . Comportamento consumidor de alunos de uma escola pública de Florianópolis/SC: influência da televisão. Nutrição Brasil, 2010.

HISSANAGA, V.M.; PASTORE, J.A.; PROENÇA, R.P.C. Gordura Trans: experiências de controle em Unidades Produtoras de refeições. Nutrição em Pauta, 2010.

PROENÇA, R. P. C. Alimentação e globalização: algumas reflexões. Ciência e Cultura,v. 62, n. 4, p. 43-47, 2010.PROENÇA, R. P. C. Da pesquisa sobre segurança alimentar e nutricional no Brasil ao desafio de criação de comitês de alimentação e nutrição. Ciência & Saúde Coletiva, 2010.

ROSSI, C. E.; BÚSSOLO, C.; PROENÇA, R. P. C. ISO 14000 no processo produtivo de refeições: implantação e avaliação de um Sistema de Gestão Ambiental. Nutrição em Pauta, 2010.

TRANCOSO, S. C.; CAVALLI, S. B.; PROENÇA, R. P. C. Café da manhã: caracterização, consumo e importância para a saúde. Revista de Nutrição, 2010.

UGGIONI, P. L.; PROENÇA, R. P. C.; ZENI, L. A. Z. R. Assessment of gastronomic heritage quality in traditional restaurants. Revista de Nutrição, 2010.

VEIROS, M. B.; PROENÇA, R. P. C. Princípios de sustentabilidade na produção de refeições. Nutrição em Pauta, 2010.

2009

BATISTA, L.; MOREIRA, E. A. M.; RAUEN, M., et al. Oral health and nutritional status of semi-institutionalized persons with mental retardation in Brazil. Research in Developmental Disabilities, 2009.

HAGER M., MAIA, S.E., HENN, R., MATOS, C.H. Caracterização e avaliação de Web Sites sobre perda de peso direcionados a adolescentes do sexo feminino. Nutrição em Pauta, 2009.

ISENSEE, M.; BERNARDO, G. L.; PROENÇA, R.P.C. Redução de gorduras, eliminação de gorduras trans adicionadas e estabelecimento de um padrão mínimo de qualidade nutricional e sensorial de preparações de uma Unidade Produtora de Refeições. Nutrição em Pauta, 2009.

MATOS, C. H. ; PROENÇA, R.P.C. ; COSTA, S. P. Trabajo en producción de comidas: Consecuencias en la alimentación y estado nutricional de los trabajadores. Medicina y seguridad del trabajo, 2009.

MIRA, C. R.; LAGO, J.; HENN, R.; MATOS, C. H. Relação entre concentrações de hemoglobina, estado nutricional e consumo alimentar de crianças de 0 a 12 meses usuárias de Unidade de referência ao atendimento infantil de Balneário Camboriú, Santa Catarina. Nutrição em Pauta, 2009.

PASTORE, J. A.; KLIEMANN, N.; FERNANDES, A. C.; OLIVEIRA, R. C.; CORSO, A. C. T.; PROENÇA, R. P .C. A opinião dos comensais sobre a refeição servida em uma Unidade de Alimentação e Nutrição sob a ótica do saudável. Nutrição em Pauta, 2009.

PEDROSO, C. G. T.; SALLES, R. K.; SOUSA, A. A. Cuidado nutricional hospitalar: percepção de nutricionistas para atendimento humanizado. Ciência & Saúde Coletiva, 2009.

SOUSA, A. A.; HARDT, A. C.; LECHETA, N. A. Alimentos orgânicos para produção de refeições hospitalares: a experiência do Serviço de Nutrição e Dietética do Hospital Universitário da Universidade Federal de Santa Catarina (SND/HU/UFSC). Nutrição em Pauta, 2009.

VEIROS, M. B.; PROENÇA, R. P. C.; Santos, M. C. T.; KENT-SMITH, L.; ROCHA, A. Food safety practices in a Portuguese canteen. Food Control, 2009.

2008

BERTOLDI, Clarissa Medeiros da Luz; PROENCA, Rossana Pacheco da Costa. Doença venosa e sua relação com as condições de trabalho no setor de produção de refeições. Revista de Nutrição, 2008.

FERREIRA, Luiza Maria Forquevitz; RICIARDI, Priscila Maricato; TRANCOSO, Suelen Caroline; CAVALLI, Suzi Barletto; PROENÇA, Rossana Pacheco da Costa. Utensílios de corte de cores diferenciadas: uma proposta para prevenir contaminação cruzada na produção de refeições. Nutrição em Pauta, 2008.

FIATES, G. M. R.; AMBONI, R. D. M. C.; TEIXEIRA, E. Comportamento consumidor, hábitos alimentares e consumo de televisão por escolares de Florianópolis. Revista de Nutrição, 2008.

FIATES, G. M. R.; AMBONI, R.D.M.C.; TEIXEIRA, E. Consumer behavior of Brazilian primary school students: findings from focus group interviews. International Journal of Consumer Studies, 2008.

FIATES, G. M. R.; AMBONI, R.D.M.C.; TEIXEIRA, E. Television use and food choices of children: qualitative approach.Appetite, 2008.

JOMORI, Manuela Mika; PROENCA, Rossana Pacheco da Costa; CALVO, Maria Cristina Marino. Determinantes de escolha alimentar. Revista de Nutrição, 2008

JOMORI, Manuela Mika; PROENÇA, Rossana Pacheco da Costa; CALVO, Maria Cristina Marino. Escolha alimentar: a questão de gênero no contexto da alimentação fora de casa. Caderno Espaço Feminino (UFU), 2008.

KNOP, A.B., HENN, R., MATOS, C. H. Avaliação da aderência e efetividade na redução de peso de mulheres frequentadoras de um grupo de reeducação alimentar. Nutrição Brasil, v.7, p.220 – 226, 2008. ODORIZZI, C.M.C., MATOS, C. H., HENN, R.Hipovitaminose A: Uma Revisão. Nutrição em Pauta, v.15, p.42 – 46, 2008.

2007

CAVALLI, S. B. ; SALAY, E. . Gestão de pessoas em unidades produtoras de refeições comerciais e a segurança alimentar. Revista de Nutrição, 2007.

CUNHA, Elisângela da ; SOUSA, Anete Araújo ou SOUSA, A.A. ; MACHADO, N. M. V. . A alimentação orgânica e as ações educativas na escola: diagnóstico para a educação em saúde e nutrição. Ciência & Saúde Coletiva, 2007.

FERNANDES, Ana Carolina ; DUTRA, Bianca Emmendoerfer ; PROENÇA, R.P.C. Critérios de qualidade nutricional e sensorial de preparações de feijão preto e vermelho. Nutrição em Pauta, 2007.

PROENÇA, R.P.C. ; BERTOLDI, C.M.L. ; GALEGO, Gilberto Do Nascimento ; COSTA, Soraya Pacheco da. Condiciones de trabajo en la producción de comidas como factores de riesgo para enfermedad venosa de miembros inferiores. Revista Medicina y Seguridad del Trabajo, 2007.

REIS, R, MATOS, C. H., HENN, R. Cumprimento da Lei 12061/2001 (Lei das Cantinas) em Escolas Estaduais de um Município do litoral de Santa Catarina. Nutrição em Pauta, v.84, p.43 – 46, 2007.

TIBÉRE, L. ; POULAIN, Jean Pierre ; PROENÇA, R.P.C. ; JEANNEAU, S. . Adolescents obèses face à la stigmatisation. Obésité, 2007.

VEIROS, Marcela Boro ; MACEDO, S.M.M. ; SANTOS, M. C. T. ; PROENÇA, R.P.C. ; ROCHA, A. N. ; SMITH, Luiza Kent . Proposta de check-list hígio-sanitária para unidades de restauração. Alimentação Humana, 2007.

VEIROS, Marcela Boro ; RIBEIRO, G. C. ; RUIVO, I. ; PROENÇA, R.P.C. ; ROCHA, A. N. ; SMITH, Luiza Kent . Avaliação Qualitativa de Ementas: método AQE. Alimentação Humana, 2007.

VIEIRA FGK ; BALESTRIN, E. L.B. ; SOUSA, Anete Araújo ou SOUSA, A.A. ; TASCA, Cassiani Gotama . Implementação de óleos aromatizados em saladas: avaliação da aceitabilidade em uma Unidade Produtora de Refeições hospitalar. Higiene Alimentar, 2007

TRESSOLDI, C., SOUZA, D. C., HENN, R., MATOS, C. H. Estado nutricional, prevalência de pressão arterial alterada e consumo de sódio de crianças e adolescentes assistidos por um centro de referência ao atendimento infantil de Balneário Camboriú-SC. Nutrição em Pauta, 2007.

2006

BARBOSA, Maria de Fátima Putton ; SOUZA, Thaís Titon de ; CARNEIRO, Juliana de Mello ; SOUSA, Anete Araújo ou SOUSA, A.A. . Do cuidado nutricional ao cuidado alimentar: percepção de pacientes sobre a refeição hospitalar. Nutrição em Pauta, São Paulo, v. 79, n. (no prelo), p. 48-54, 2006.

CAVALLI, Suzi Barletto; SALAY, Elisabete. Cursos e treinamentos para funcionários de restaurantes comerciais dos municípios de Campinas (SP) e Porto Alegre (RS) e a segurança dos alimentos. REVISA, 2006.

FIATES, G. M. R.; AMBONI, R.D.M.C.; TEIXEIRA, E. Marketing, hábitos alimentares e estado nutricional: aspectos polêmicos quando o tema é o consumidor infantil. Alimentos e Nutrição (UNESP), 2006.

HERING, Bethania; PROENÇA, Rossana Pacheco da Costa; SOUSA, Anete Araújo de; VEIROS, Marcela Boro. Evaluation of nutritional and sensorial quality in meal production – NSQE SYSTEM. Journal Of Foodservice, 2006.

PROENÇA, Rossana Pacheco da Costa. Reflexões sobre Nutrição em Unidades de Alimentação e Nutrição – entrevista. Revista Ceres, 2006.

VEIROS, Marcela Boro; SMITH, Luiza Kent; PROENÇA, Rossana Pacheco da Costa. Legislação portuguesa e brasileira de segurança e higiene dos alimentos: panorama atual. Revista Higiene Alimentar, 2006.

VEIROS, Marcela Boro; PROENÇA, Rossana Pacheco da Costa; SMITH, Luiza Kent; HERING, Bethania; SOUSA, Anete Araujo de. How to analyse and develop healthy menus in food service?. Journal Of Foodservice, 2006.

2005

JOMORI, Manuela Mika; PROENÇA, Rossana Pacheco da Costa; CALVO, Maria Cristina. Proposta de um método para a avaliação da escolha alimentar do comensal de um restaurante por peso. Nutrição em Pauta, 2005.

PROENÇA, Rossana Pacheco da Costa. Influências determinam consumo – Entrevista. Revista do CFN, 2005. PROENÇA, Rossana Pacheco da Costa; SOUSA, Anete Araújo de; VEIROS, Marcela Boro; HERING, Bethania. Qualidade nutricional e sensorial na produção de refeições. Nutrição em Pauta, 2005. S

OUSA, Anete Araújo de; PROENÇA, Rossana Pacheco da Costa. La gestion des soins nutritionnels dans le secteur hospitalier: une etude comparative Bresil-France. Recherche En Soins Infirmiers, Clermont de l´Oise, 2005.

2004

CAVALLI, Suzi Barletto; SALAY, Elisabete. Controle de qualidade e segurança do alimento, processo produtivo e recursos humanos em unidades de alimentação comercial de Campinas (SP) e Porto Alegre (RS). ILSI Brasil, 2004.

CAVALLI, Suzi Barletto; SALAY, Elisabete. Food quality and safety control activities in commercial foodservice in the cities of Campinas (SP) and Porto Alegre (RS), Brazil. Foodservice Research International, 2004.

CAVALLI, Suzi Barletto; SALAY, Elisabete. Segurança do alimento e recursos humano: estudo exploratório em restaurantes comerciais dos municípios de Campinas – SP e Porto Alegre – RS. Revista Higiene Alimentar, São Paulo, v. 18, p. 29-35, 2004.

NOVELLETO, D. L; PROENÇA, Rossana Pacheco da Costa. O planejamento do cardápio pode interferir nas condições de trabalho de uma Unidade de Alimentação e Nutrição ? Nutrição em Pauta, 2004.

POULAIN, Jean Pierre; PROENÇA, Rossana Pacheco da Costa. Espaço social alimentar: auxiliando na compreensão dos modelos alimentares. Nutrição em Pauta, 2004.

PROENÇA, R.P.C. A Publicação em Extensão: algumas reflexões. Revista Eletrônica de Extensão da UFSC – Extensio, 2004. SOUSA, Anete Araújo; PROENÇA, Rossana Pacheco da Costa. Tecnologias de gestão dos cuidados nutricionais: recomendações para qualificação do atendimento em Unidades de Alimentação e Nutrição hospitalares. Revista de Nutrição, 2004.

TRANCOSO, Suelen Carolina; TOMASIAK, F. C. Estruturação de uma Unidade de Alimentação e Nutrição. Nutrição Brasil, v. 3, n. 1, p. 18-21, 2004.

2003

FELIPE, Márcia Reis; MEZADRI, Tatiana; CALIL, Juarez; KUSTER, M K; MAFRA, Gisele C. Rotulagem de alimentos: o comportamento do consumidor usuário de supermercados de Balneário Camboriú/SC. Revista Higiene Alimentar, São Paulo, v. 17, n. 111, p. 49-57, 2003.

MATOS, Cristina H; PROENÇA, Rossana Pacheco da Costa. Condições de trabalho e estado nutricional de operadores do setor de alimentação coletiva: um estudo de casoRevista de Nutrição, 2003.

POULAIN, Jean Pierre; PROENÇA, Rossana Pacheco da Costa. O espaço social alimentar: um instrumento para o estudo modelos alimentares. Revista de Nutrição da PUCCAMP, 2003.

POULAIN, Jean Pierre; PROENÇA, Rossana Pacheco da Costa. Reflexões metodológicas para o estudo das práticas alimentares. Revista de Nutrição, 2003.

PROENÇA, Rossana Pacheco da Costa. A profissão do nutricionista, panorama e perspectivas internacionais. Nutrição em Pauta, 2003.

VEIROS, Marcela Boro; PROENÇA, Rossana Pacheco da Costa. Avaliação qualitativa das preparações do cardápio em uma Unidade de Alimentação e Nutrição – Método AQPC. Revista Nutrição em Pauta, 2003.

2002

LEMOS, Marla de Paula; PROENÇA, Rossana Pacheco da Costa. Contribuições da ergonomia na melhoria da qualidade higiênico-sanitária de refeições coletivas. Revista Higiene Alimentar, 2002.

PROENÇA, Rossana Pacheco da Costa. Desafios contemporâneos com relação à alimentação humana. Nutrição em Pauta, 2002. SOUSA, Anete Araújo. A interação entre a terapia nutricional e a produção de refeições: repensando a função da alimentação hospitalar. Nutrição em Pauta, 2002.

2001

CAVALLI, Suzi Barletto. Segurança alimentar: a abordagem dos alimentos transgênicos. Revista de Nutrição, 2001.

LEMOS, Marla de Paula; PROENÇA, Rossana Pacheco da Costa. Melhoria da qualidade higiênico-sanitária de refeições coletivas: um estudo de caso considerando a ergonomia. Nutrição em Pauta, São Paulo, SP, v. X, n. 50, p. 21-24, 2001.

MATOS, Cristina H; PROENÇA, Rossana Pacheco da Costa. O trabalho na produção de refeições pode alterar o estado nutricional dos operadores? Nutrição em Pauta, 2001. PROENÇA, Rossana Pacheco da Costa. Desafios atuais na alimentação humana. Nexus, 2001.

SOUSA, Anete Araújo; FELIPE, Mária Reis; SALLES, Raquel Küerten de; TOSIN, I; MORMELLO, P. Identificação de pontos críticos em uma Unidade de Alimentação e Nutrição hospitalar: subsídios para implantação do sistema HACCP.Revista Higiene Alimentar, São Paulo, v. 15, n. 84, p. 25-43, 2001.

1999

PROENÇA, Rossana Pacheco da Costa. Inovações tecnológicas na produção de refeições: conceitos e aplicações básicas. Revista Higiene Alimentar, 1999.

PROENÇA, Rossana Pacheco da Costa. Novas tecnologias para a produção de refeições: recomendações de introdução para a realidade brasileira. Revista de Nutrição, 1999.

PROENÇA, Rossana Pacheco da Costa; SANTOS, N. Transferência de tecnologia Francia-Brasil: un analisis antropotecnologico. Espacios – Revista Venezolana de Gestion tecnologica, 1999.

SOUSA, Anete Araújo; FELIPE, Márcia Reis de; SALLES, Raquel Küerten de; TOSIN, I; MARTINI, P. Uma experiência de construção de conhecimento com manipuladores de alimentos a partir da implantação da Análise de Perigos e Pontos Críticos de Controle. Archivos Latinoamericanos de Nutrición, v. 49, n. 1, p. 55-60, 1999.

1998

ASSIS, Maria Alice Altenburg de; PROENÇA, Rossana Pacheco da Costa; SANTOS, N; DUTRA, ARA. O futuro da ergonomia: preocupações com a taxionomia e com os problemas globais do próximo século. Revista Produto & Produção, 1998.

1997

SALLES, Raquel Kuerten de; GOULART, Rogério. Diagnóstico das condições higiênico-sanitárias e microbiológicas de lactários hospitalares. Revista de Saúde Pública, 1997.

1996

PROENÇA, Rossana Pacheco da Costa. Aspectos organizacionais e inovação tecnológica em processos de transferência de tecnologia: uma abordagem antropotecnologia no setor de alimentação coletiva. Rev. Produção, São Paulo, SP, v. 6, n. 2, p. 243-244, 1996.

PROENÇA, Rossana Pacheco da Costa. Just in time em unidades de alimentação e nutrição: um estudo introdutório. Revista de Nutricao, Campinas, SP, v. 9, n. 1, p. 35-56, 1996.

PROENÇA, Rossana Pacheco da Costa; MATOS, Cristina H. Condições de trabalho e saúde na produção de refeições: o estudo nas Unidades de Alimentação e Nutrição de creches municipais de Florianópolis (Brasil). Revista do Centro de Ciências da Saúde, Florianópolis, SC, v. XV, n. 1 e 2, p. 73-84, 1996.

1995

PROENÇA, Rossana Pacheco da Costa; ODEBRECHT, C; SANTOS, N. A importância de uma intervenção ergonômica na definição de um programa de formação. Revista Dynamis, Blumenau, SC, v. 10, n. 3, p. 15-22, 1995.

PROENÇA, Rossana Pacheco da Costa; GERGES, M. C; CUNHA, C. J. C. A. Estratégias competitivas em organizações públicas: o caso do hospital universitário da UFSC. Revista Brasileira de Administração Pública – RAP, 1995.

PROENÇA, Rossana Pacheco da Costa; SEVERIANO FILHO, C; CUNHA, C. J. C. A. Mudança e adaptação organizacional: o caso do Hospital Nereu Ramos. Revista de Administração Contemporânea – RAC, Rio de Janeiro, RJ, v. 1, p. 329-348, 1995.

SOUSA, Anete Araújo; BRADACZ, D. C. Análise de perigos e pontos críticos de controle (APPCC) em uma cozinha hospitalar do município de Florianópolis. Revista Higiene Alimentar, São Paulo, v. 11, n. 47, p. 27-33, 1995.

SOUSA, Anete Araújo; GOULART, R. Operações de preparações com carne bovina em uma cozinha hospitala: Análise de Perigos e Pontos Críticos de Controle (ARPCC). Revista Higiene Alimentar, São Paulo, v. 9, n. 37, p. 32-44, 1995.

SOUSA, Anete Araújo; FELIPE, M. R; MARCON, M. C; NUNES, S. R. L. Diagnóstico das condições de funcionamento e organização dos serviços de alimentação e nutrição do Hospital Universitário e Hospital Florianópolis. Revista Ciencias da Saúde, Florianópolis, v. 3/4, n. 1/2, 1995.